Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 4 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
woda 1 łyżek stołowych
kasza gryczana 200 gramów
boczek wędzony 150 gramów
jajka 2 sztuk
śliwki suszone 100 gramów
majeranek według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej mąki, 4 jajek, 2 łyżek oleju oraz łyżki wody zagnieść elastyczne ciasto (gdyby wychodziło za rzadkie, to dodać mąki, a jeśli zbyt twarde, wlać odrobinę wody). Ciasto zawinąć w folię i na 60 minut włożyć do lodówki.
Farsz: pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na suchej patelni, dodać do kaszy ugotowanej na sypko razem z pokrojonymi śliwkami. Wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.
Porcjami rozwałkowywać ciasto i szklanką wycinać krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi ciasta i usmażyć pierożki na rumiano w głębokim oleju.

Uwagi:

Boczek można zastąpić kiełbasą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER