Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Sernik wiedeński z polewą czekoladowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
masło 120 gramów
cukier 1,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
rodzynki 150 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuk
jajka 7 sztuk

Wykonanie:

Mikserem utrzeć ser z masłem. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem do białości i razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami dodać do masy serowej. Delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno (pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru), przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Jeśli sernik zbytnio się rumieni, to przykryć go folią aluminiowa. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik w środku jeszcze na 10 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik oblać polewa czekoladowa, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER