Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Złocista tarta serowo-pomarańczowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Ciasto francuskie - mrożone 1 sztuk
ser mielony 400 gramów
cukier 0,5 szklanek
pomarańcze 3 sztuk
orzeszki pistacjowe 3 łyżek stołowych
esensja waniliowa 0,5 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Rozmrożone ciasto rozwinąć na oprószoną mąką stolnicę i odciąć wokół pasek szerokości 1,5 cm, a resztę przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Odcięte paski dolepić tak, by wokół powstał rant. Rozmąconym jajkiem posmarować ciasto i posypać 2 łyżkami cukru. Piec w 220 stopniach ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ostudzić i delikatnie spłaszczyć środkową część ciasta. Z jednej wyszorowanej pomarańczy wycisnąć sok, a pozostałe obrać i pokroić w plasterki 5 mm. Ser wymieszać z resztą cukru, 2 łyżkami soku z pomarańczy, esencją waniliową i odrobiną soli. Posmarować tym kremem ciasto, udekorować plasterkami pomarańczy i posypać posiekanymi orzeszkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER