Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Golonka z grochem i kapustą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
groch suchy 0,5 szklanek
golonki 2 sztuk
kapusta kiszona 550 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
jabłka 1 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
estragon 1 łyżek stołowych
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, osuszone golonki natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do garnka i zalać taka ilością wrzącej wody, by je przykryła, posolić i gotować 2h pod przykryciem. Dodać jedną obraną cebulę, oczyszczona włoszczyznę, pieprz, estragon i listki laurowe. Gotować do miękkości mięsa. Wcześniej zalany wrzątkiem groch i moczony 4,5 godziny, odcedzić, wypłukać i przełozyć do osobnego garnka, zalać świeżą wodą, tak aby był przykryty i gotować, aż będzie prawie miękki. Wrzucić posiekaną kapustę i gotować do miękkości. Dodać posiekaną cebulę i starte kwaśne jabłko, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przełożyć do tego garnka golonki wraz z częścią wywaru i dusić 5 minut pod przykryciem. Podawać z chlebem i piwem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER