Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Jajka ze szpinakiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szpinak 30 dekagramów
mąka 1 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
kwaśna śmietana 22% 250 mililitrów
bulion 3/4 szklanek
jajka 8 sztuk
śmietankowy serek topiony 10 dekagramów
ser gouda 1,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
sok z cytryny 1 porcja
pieprzu czarny ziarna według uznania

Wykonanie:

Opłukany szpinak włożyć do posolonego wrzątku i parzyć ok. 2min. Odcedzić , przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. małe naczynia do zapiekania posmarować połową masła i wyłożyć szpinak. Przygotować sos: w rondlu stopić resztę masła, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumienić. Ciągle mieszając dokładać po porcji śmietany, potem cienkim strumieniem dolewać bulion. dodać serek. mieszając, podgrzewać aż powstanie gęsty sos. przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do naczyń żaroodpornych nalać po porcji sosu. do każdej wbić 2 jajka i posypać serem. Zapiekać ok 15min w temp 280st. przed podaniem posypać utłuczonym czerwonym pieprzem.

Autor: ankatoki1980

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER