Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pączki czyli śląskie kreple

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
drożdże 8 dekagramów
mąka 1 kilogramów
cukier 15 dekagramów
mleko 1/2 litrów
jajka 2 sztuk
masło 19 dekagramów
cukier waniliowy 1 porcja
ocet 2 łyżek stołowych
marmolada 50 dekagramów
żółtka 6 sztuk
cukier puder 10 dekagramów
smalec 50 dekagramów
olej 1 litrów

Wykonanie:

Mąkę ogrzać. Masło roztopić ma być letnie. Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i połowy mleka zrobić rozczyn.Pozostawić do wyrośnięcia.Jajka, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę mleka oraz szczyptę soli.Wyrabiać jak będzie ładne dodać ciągle urabiając resztę tłuszczu. Wyrabiamy aż będą pęcherzyki. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.Roztapiamy tłuszcz do smażenia. Ciasto rozwałkowujemy an gruby placek szklanką robimy p
krążki nakładamy marmoladę sklejamy i kładziemy na deskę oproszoną mąką aby mogły jeszcze rosnąć.Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pruszymy cukrem pudrem:)

Autor: Wube

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER