Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Barszczyk z uszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 240 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki 1,5 kilogramów
cebula 2 sztuk
marchew 2 sztuk
pietruszka według uznania
seler według uznania
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
vegeta według uznania
majeranek 1 łyżek deserowych
suszone grzyby 5 dekagramów
sok z cytryny według uznania
mąka 1 szklanek
jajka 1 sztuk
woda 1/4 szklanek
sól według uznania
Grzyby z wywaru 5 dekagramów
bułka tarta 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Grzyby myjemy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i moczymy ok. 2 godzin lub zalewamy wrzątkiem i moczymy 30 min. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły i odcedzamy. Wywar zachowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w dość duże kawałki i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy, aż buraki będą miękkie. Gdy barszcz wystygnie, odcedzamy, do wywaru dodajemy wywar z grzybów i majeranek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotowujemy farsz. Cebulę rumienimy na oleju i razem z grzybkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Z mąki, wody jajka i soli zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy placek i kieliszkiem wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, sklejamy pierożki i łączymy oba końce. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. odcedzamy. Wykładamy na talerze i zalewamy barszczem.

Uwagi:

Aby barszcz miał piękny czerwony kolor, dodajemy sok z surowego, utartego buraka.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-30

bardzo lubie barszczyk, do tego pierożki z mięsem ;)

Autor: karotka

Data: 2009-04-29

mniamm

Autor: karotka

Data: 2009-04-29

mniamm

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER