Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Tradycyjny bigos

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta biała 1 kilogramów
kapusta kiszona 75 dekagramów
grzyby suszone 5 dekagramów
cebula 4 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
wołowina 25 dekagramów
wieprzowina 25 dekagramów
boczek wędzony 15 dekagramów
kiełbasa 25 dekagramów
śliwki suszone 10 dekagramów
jabłka 3 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
pieprz ziarna 10 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 sztuk

Wykonanie:

Suszone grzyby i śliwki umyć i moczyć oddzielnie, pokroić. Cebule drobno pokroić i dusić na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, opiec lub dusić. Pokroić w kawałki. Świeżą kapustę poszatkować, włożyć do garnka i gotować razem z cebulą i mięsem (bez boczku i kiełbasy). Dodać przyprawy, grzyby i śliwki.
Osobno ugotować kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i pokrojonego boczku. Obie kapusty połączyć, dodać starte jabłka i ugotować. Pod koniec dodać wino, kiełbasę i zagotować.

Uwagi:

Do bigosu można dodać pieczeni lub pieczone kawałki drobiu pozostałe z obiadu, a także sosy z pieczenia mięsa i gulaszu - im więcej, tym lepiej.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER