Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka błyskawiczna

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 24
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3,5 szklanek
cukier 1/2 szklanek
margaryna 1/2 kostek
smalec 1/2 kostek
żółtko 3 sztuk
śmietana 24% 2-3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jabłka 1 kilogramów
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon 1 sztuk

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z margaryną i smalcem dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Gnieciemy aż do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na pół rozwałkowujemy. Kładziemy do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką widelcem nakłuwamy ciasto na to kładziemy jabłka wymieszane z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym. Na to wykładamy drugą część ciasta i też nakłuwamy. Pieczemy ok 55 minut w 180 stopniach:) Smacznego

Uwagi:

Jabłka można też trochę uprażyć z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.

Autor: Wube

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Iza

Data: 2010-07-21

margaryna ma ok. 240-250g

Autor: Mirek

Data: 2010-07-21

Podbieram tutaj przepisy od czasu do czasu ale w tym jednym nie mam pojecia ile wazy kostka margaryny w Polsce. Czy ktos moze pomoc? mwmirek@mweb.co.za Dziekuje

Autor: ulkam

Data: 2010-07-12

Przepis przypomina mi tę szarlotkę,którą piekła moja mama.Upały zelżeją -upiekę ją natychmiast(już chodzi za mną.Ta szarlotka)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER