Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka pod kołderką z kruchego ciasta

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
margaryna 200 gramów
jabłka 1 kilogramów
masło 70 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier 150 gramów

Wykonanie:

Ciasto: margarynę zmiksować z połową cukru pudru oraz połową mąki i 3 łyżkami zimnej wody, dodać resztę mąki i zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 45 minut do lodówki.
Oczyszczone jabłka pokroić w plasterki, a z 3łyżek mąki, soku z cytryny, cynamonu, 70g masła i 150g cukru zagnieść kruszonkę. W płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką tartą, równą warstwą rozłożyć jabłka i posypać kruszonką. Brzeg naczynia posmarować wodą i przykryć naczynie rozwałkowanym krążkiem ciasta. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Po środku zrobić otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER