Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Wyborny przekładaniec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
cukier puder 0,5 szklanek
margaryna 0,75 kostek
jabłka prażone 1 sztuk
cukier 2,5 łyżek stołowych
masa makowa 0,5 puszka
mleko 1 szklanek
orzechy włoskie 250 mililitrów
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
masło 50 gramów
woda 7 łyżek stołowych
cukier trzcinowy 7 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pół szklanki cukru pudru. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części i upiec 2 takie same placki. Jabłka ze słoika rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim, a na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Zmielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem i zostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć z 200g cukrem pudrem, a potem z orzechami i wyłożyć na mak. Wstawić do lodówki.
Polewa: z 7 łyżek wody i 7 łyżek cukru ugotować syrop, dodać kakao oraz 50g masła i zagotować. Zimne ciasto oblać polewą i udekorować posiekanymi orzechami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: karotka

Data: 2009-04-30

pychaa

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER