Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Luksusowa baba drożdżowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mąka tortowa 500 szklanek
mleko 1 szklanek
żółtka 6 sztuk
drożdże 80 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
masło 150 gramów
rodzynki 150 gramów
olejek arakowy według uznania
białko 2 sztuk

Wykonanie:

Rozczyn: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i łyżką cukru oraz łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki, wyrabiając, dodawać stopniowo utarte jajka oraz stopione masło, kilka kropel olejku, a na koniec sparzone i osączone rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą 2 form średniej wielkości, a z wierzchu posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone baby można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER