Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Babka kakaowa ze śliwkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaruna 200 gramów
jajka 5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
woda 5 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
rum 50 mililitrów
śliwki suszone 200 gramów

Wykonanie:

Umyte osączone śliwki zalać rumem i odstawić na 30 minut. Na małym ogniu w rondelku podgrzewać margarynę, olej, cukier i wodę, ciągle mieszając. Gładką masę ostudzić i wymieszać z żółtkami i kakao. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i starannie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy, a na wierzchu ułożyć osączone śliwki. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER