Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sztufada wołowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso wołowe 1 kilogramów
ziemniaki 800 gramów
marchewka 4 sztuk
cebula 4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
piwo ciemne 1 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
natka piertruszki 3 łyżek stołowych
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso posolić i odłożyć do lodówki na 1,5h. Obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i też włożyć do rondla. Oczyszczone warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do mięsa. Zalać piwem i doprawić papryką solą oraz pieprzem. Dusić 74 minut pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewać piwem lub wrzątkiem. Oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do mięsa. Sztufadę dusić do miękkości ziemniaków (ok. 25 min). Przed podaniem pokroić mięso na plastry i ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER