Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Gofry z sosem truskawkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
mleko 1 szklanek
jabłka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól według uznania
truskawki 2 szklanek
galaretka z czerwonych porzeczek 0,5 szklanek
sok z pomarańczy 0,5 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Sos truskawkowy: oczyszczone truskawki wrzucić do wysokiego naczynia, wsypać 3 łyżki cukru i zmiksować. Mus wymieszać z sokiem z połowy pomarańczy i lekko podgrzaną galaretką.
Ciasto: do przesianej mąki, mieszając, powoli wlewać mleko, dodać żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w nie pianę z białek ubitą na sztywno. Z ciasta upiec w gofrownicy jasnozłote gofry. Podawać gorące, polane przygotowanym sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER