Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Grzebyczki drożdżowe

Opis:

Grzebienie są bardzo smaczne .
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 40
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
margaryna 10 dekagramów
smalec 10 dekagramów
żółtka 2 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
drożdże 5 dekagramów
mleko 1 szklanek
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Do mąki dodać tłuszcz i razem wysiekać.W mleku rozpuścić drożdże,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i wrzucić do zimnej wody na 1 godzinę. Wyjąć z wody,rozwałkować,kroić prostokąty,nakładać na nie marmoladę. Złożyć na pół i każdy prostokąt naciąć u góry kilka razy nożem. Na blachę kłaść zgięte w podkowę. W ten sposób będą wygladać jak grzebienie. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Przepis ten jest prosty i zawsze się udaje. Mleko do rozpuszczenia drożdży powinno być lekko ciepłe. Marmolada musi być twarda bo się podczas pieczenia nie wylewa.

Autor: alaslysz

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER