Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Skrzydełka z marynaty słodko-kwaśnej

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
skrzydełka kurczaka 12 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
sos sojowy jasny 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sos tabasco 1,5 łyżek deserowych
ziarna sezamu 2 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone skrzydełka ułożyć w głębokim półmisku.
Marynata słodko-kwaśna: oczyszczony czosnek rozdrobnić i wymieszać z miodem, olejem (najlepiej sezamowym), sosem sojowym i sokiem cytrynowym. Mieszając, doprawić sosem tabasco, ale nie solić.
Tą zaprawą zalać skrzydełka, przykryć na 5h wstawić do lodówki, co jakiś czas przewracać. Wyjęte z marynaty skrzydełka ułożyć jeden koło drugiego (wewnętrzną stroną do góry) na blasze wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10-15 minut, przewrócić na drugą stronę i lekko posmarować sosem, w którym się marynowały, posypać sezamem i piec, aż będą rumiane i chrupiące - ok. 15 minut. Upieczone ewentualnie jeszcze dosolić i podawać z pieczywem oraz warzywnymi marynatami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER