Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane żeberka z fasolą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka 800 gramów
fasola perłowa 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
smalec 0,5 łyżek stołowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
keczup 3 łyżek stołowych
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz posypać przyprawą i zrumienić na rozgrzanym na patelni smalcu. Przełożyć do garnka, podlać małą ilością wrzątku, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Namoczoną wcześniej fasolę (najlepiej na noc) ugotować w lekko osolonej świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Oczyszczoną, drobno posiekaną cebulę przesmażyć na pozostałym tłuszczu i wymieszać z fasolą oraz majerankiem, mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Z żeberek wyjąć kości, a mięso posmarować keczupem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na wierzchu rozłożyć fasolę, przykryć cebulą i polać sosem z duszenia. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ziemniakami z wody i ogórkami kiszonymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER