Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Drożdżowy wieniec z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 140 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
mleko 1 szklanek
cukier 10 dekagramów
drożdże 3 dekagramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 10 dekagramów
płatki migdałowe według uznania
cukier według uznania
mus jabłkowy 3 szklanek

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru mlekiem, dodać szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie dodać utarte z resztą cukru żółtka, maka jajko, wyrabiać wlewając stopniowo stopione masło. Ponownie wyrobić. Odstawić. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować musem, zwinąć formując wieniec. Odstawić aby wyrosło. Wyrośnięty wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec 50 min w temperaturze 200 stopni.

Autor: karotka

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: mamaczworga

Data: 2010-04-20

Niewymownie mi przykro, ale jeśli takie przepisy masz do zaoferowania mamom małych dzieci, daj sobie spokój!!! Biały cukier, nutella, drożdże....nic dziwnego, że dzieciaki mają takie problemy zdrowotne ...i emocjonalne.

Autor: karotka

Data: 2009-04-30

mnaimmm

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER