Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Naleśniki gryczane z porami i szynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 0,5 szklanek
mąka gryczana 0,5 szklanek
mleko 2 szklanek
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
szynka 100 gramów
pory 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
oliwa 2 łyżek stołowych
ser żółty 100 gramów
margaryna 2 łyżek stołowych
gałka muszkarołowa według uznania

Wykonanie:

Ciasto: obie mąki, jajko i mleko zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Farsz: oczyścić pory i pokroić na cienkie plasterki tylko białą część, obsmażyć na maśle, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Wlać 1,5 łyżki gorącej wody, dusić 10 min. Wlać śmietanę, mieszając, podgrzewać, aż nadmiar płynu odparuje. Zdjąć z ognia i wymieszać z szynką pokrojoną w paseczki.
Ciasto wymieszać i usmażyć z niego, na oleju, cienkie naleśniki. Na każdym rozsmarować farsz, oprószyć startym serem i zwinąć w rulonik. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym, posypać resztą startego sera oraz grudkami margaryny. Zapiekać ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Izka

Data: 2009-04-21

Do wypróbowania!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER