Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Leniwe pierogi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 750 gramów
mąka 1,5 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
masło 100 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

do mielonego półtłustego sera dodać żółtka oraz szklankę mąki i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z ciastem i starannie wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, to dodać trochę mąki. Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałki z ciasta jak na kopytka, lekko spłaszczyć je dłonią i kroić na romby. Partiami gotować w lekko osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane bułką tartą zrumieniona na maśle lub z samym masłem. Można też podawać na słodko z cukrem i śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER