Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Jajka zapiekane w szpinaku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szpinak 700 gramów
jajka 8 sztuk
czosnek 2 ząbki
migdały według uznania
olej 3 łyżek stołowych
oscypek 150 gramów
bułka tarta 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone liście szpinaku krótko obgotować w osolonym wrzątku, osączyć. grubo posiekany przesmażyć na połowie oleju, mieszając, doprawić solą i zmiażdżonym czosnkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju i posypać siekanymi migdałami (kilka sztuk). Zrobić, łyżką, w szpinaku 8 wgłębień i wbić w nie jajka. Oprószyć pieprzem i posypać startym serem. Poukładać kawałeczki masła i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy jajka się zetną, to wyjąć i od razu podawać z dodatkiem ziemniaków z wody z masłem i koperkiem lub z grzankami z bagietki oraz z sałatką z pomidorów i cebuli.

Uwagi:

Oscypek można zastąpić twardym żółtym serem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER