Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Golonka złocista

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 190 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonka 1 sztuk
liść laurowy 3 listków
ziele angielskie 3 ziarna
warzywko 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
woda według uznania
olej według uznania
piwo jasne 1/2 szklanek
czerwona słodka papryka w proszku według uznania
czosnek granulowany według uznania
przyprawa do grilla według uznania
chilli 1 szczypta

Wykonanie:

Do wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie , wsypujemy 2 łyżki stołowe warzywka,łyżkę stołowa soli i dorzucamy 2 ząbki czosnku. Do tak doprawionej wody wrzucamy golonkę i gotujemy ok 2,5 godz. Następnie przygotowujemy blaszkę, na którą wylewamy olej i pół szklanki piwa jasnego. Golonkę wyciągamy z wody nacieramy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, przyprawa do grilla i chilli. Całość przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st na czas 45-50min, co jakiś czas polewając ją sosem z blaszki.

Uwagi:

doprawiona woda powinna być dość mocno słona, co oznacza, że golonka nie może być peklowana.

Autor: ankatoki1980

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER