Użytkowników online: 32
kulinaria
« Powrót  

Chruściki drożdżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 80
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdze 10 dekagramów
margaryna 130 gramów
cukier 1,5 szklanek
jajka 4 sztuk
olej 2 szklanek

Wykonanie:


Drożdże rozkruszyć w 1 szklance mleka z 3 łyżkami cukru i poczekać aż troczę zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuścić margarynę i pozostawić do wystygnięcia. Jaja roztrzepać i wymieszać z 3/4 kg mąki. Dodać ostudzoną margarynę, rozpuszczone drożdże,cukier i mleko. Całość wyrobić łyżką.Pozostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.Następnie dodać resztę mąki i zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Całość wyrobić jak na ciasto makaronowe.Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, wykrawać w kształcie trapezu, naciąć na środku i jeden koniec przełożyć na drugą stronę. Smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią, posypać cukrem pudrem.
Uwagi:

Autor: monpol6

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: deejoanna

Data: 2009-11-02

przepis super cała rodzinka palce lizała

Autor: karotka

Data: 2009-04-30

mniamm

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER