Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

GRAVAD LAX ( marynowany łosoś)

Opis:

Wykonania tej klasycznej szwedzkiej potrawy nauczył mnie wujek mojego narzeczonego, Szwed z krwi i kości.
To świetna alternatywa dla tych, którzy nie lubią wędzonego łososia.

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
koper 2 pęczek
pieprz ziarnisty 3 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
sól morska 0,5 szklanek
filet z łososia ze skóra 1 kilogramów

Wykonanie:

Jeżeli kopiliśmy cala rybę, kroimy ja wzdłuż kręgosłupa, wyjmujemy ości, ale zostawiamy skore.
Mieszamy sól, cukier i pokruszony pieprz, drobno siekamy koper.
Na spod naczynia lub miski wrzucamy 1/3 marynaty i koperku , układamy na niej pierwszy płat łososia, co ważne skóra w dół. Posypujemy druga częścią marynaty i koperku, układamy drugi płat ryby tak, by stykały się one mięsem ( jest to ważne dla równomiernego zamarynowania ryby) i na koniec zasypujemy reszta marynaty i kopru.
Zakrywany naczynie folia spożywcza i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Uwagi:

Należny pamiętać, by rybę odwracać 2 lub 3 razy dziennie, aby powstałe soki równo ja zamarynowały.
Doskonale smakuje z sosem musztardowym.
I co najważniejsze, ryba musi być naprawdę dobrej jakości.

Autor: haha_oya

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Wester

Data: 2009-06-27

Losos palce lizac! Ale mala modyfikacja do przepisu. Wyfiletowanego lososia powinno sie zamrozic na 24 godziny, swiezy ma male pasozyty, które gina przy zamrozeniu.

Autor: Ciopcik

Data: 2009-04-19

pycha

Autor: Scully16

Data: 2009-04-14

Lubie lososia

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER