Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Śledzie w winie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety solone 0,5 kilogramów
pory 1 sztuk
cebula 1,5 sztuk
mleko 1 szklanek
wino białe wytrawne 200 mililitrów
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz czarny 5 ziarna
imbir 1 szczypta
olej 0,5 szklanek
cukier 1 łyżek deserowych
sok z cytryny według uznania

Wykonanie:

Umyte filety moczyć w zimnej wodzie przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku, osaczyć na sicie i pokroić w kilku centymetrowe dzwonki. Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę, białą część pora pokroić w cieniutkie krążki.
Zalewa: do wina dodać imbir, ziele angielskie i pieprz. Krótko zagotować i wystudzić pod przykryciem. Zimną zalewę dobrze wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i cukrem.
w słoju warstwami ułożyć śledzie na przemian z porem i cebulą, zalać marynatą i włożyć do lodówki na 2 dni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER