Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kaczka na dziko z owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
pomarańcze 1 kilogramów
żóbrówka 50 mililitrów
czosnek 2 ząbki
olej 25 mililitrów
majeranek 0,5 łyżek deserowych
rozmaryn 0,5 łyżek deserowych
estragon 0,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
włoszczyzna 150 gramów
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
jagody jałowca 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk

Wykonanie:

Umytą, osączoną kaczkę natrzeć mieszanką przygotowaną z oleju, rozdrobnionego czosnku, rozmarynu, estragonu, majeranku, pieprzu, soli i żubrówki. Pozostawić w chłodnym miejscu.
Marynata: oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać liść laurowy, jagody jałowca, ziele angielskie i gotować w 1 szklance wody 15 min, dodać wino i zagotować, wystudzić.
kaczkę włożyć do do kamiennego lub szklanego naczynia i zalać marynatą, odstawić na 12-24 godzin do lodówki, co jakiś czas odwracać na drugą stronę. Po wyjęciu z marynaty kaczkę osuszyć. Kaczkę faszerować obranymi, wypestkowanymi i podzielonymi w cząstki owocami. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). Pod czas pieczenia kaczkę polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewać łyżką.
Sos: sos uzupełnić przecedzoną marynatą. Do sosu można dodać galaretkę owocową, doprawić pieprzem oraz solą.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, polać sosem i obłożyć owocami. Obok każdej porcji można położyć pomarańczę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawić na kilka minut do do gorącego piekarnika.1

Uwagi:

Pomarańcze można też zastąpić kwaśnymi jabłkami, winogronem, agrestem, grejpfrutami lub kiwi.
Włoszczyzna: seler, pietruszka, marchewka.
W ten sam sposób można przygotować gęś na dziko z owocami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: nieznany159

Data: 2009-05-05

ja znam inny przepis na kaczke ale czemu nie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER