Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka na kruchym cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bita śmietana według uznania
Cynamon według uznania
jabłka 75 dekagramów
sól według uznania
żółtka 2 sztuk
cukier 20 dekagramów
masło 12 dekagramów
mąka 20 dekagramów

Wykonanie:

Z przesianej maki,schłodzonego masła,10 dag cukru,żółtek i soli zagnieść kruche ciasto.Sformować kulę,owinąć w folię,włożyć na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 5mm,wyłożyć na blachę do pieczenia.Nakłuć widelcem,aby ciasto nie popękało w czasie pieczenia.Piec 15 minut w temp.200st.C
NA NADZIENIE:
Jabłka obrać,wyjąć gniazda nasienne,pokroić i przesmażyć z resztą cukru,odparować.Wyłożyć na podpieczone ciasto,piec ok.20 minut w temp.180 st.C
Gorące ciasto posypać cukrem cynamonowym lub cynamonem.

Uwagi:

Cukier cynamonowy lub cynamon do posypania.

Autor: krysia15

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: neta_1904

Data: 2009-04-09

łał. wygląda bardzo pysznie. Chyba zrobię ją na święta.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER