Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Ziemniaki po piekarsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
bulion 1 szklanek
cebula 4 - 5 sztuk
masło 80 gramów
tymianek według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na łyżce tłuszczu. Oczyszczone i pokrojone w plasterki ziemniaki ułożyć na sicie, zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, po czym osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypując je solą, pieprzem, tymiankiem, pokruszonym liściem laurowym i posiekana natką. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać bulionem z kostki, obłożyć plastrami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ziemniaki się zrumienią (ok. 50 min). Ziemniaki po piekarsku są smacznym dodatkiem do wszelkich mięs i ryb pieczonych, a z porcją sezonowej surówki - pełnowartościowym pełnym daniem.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER