Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Czekoladowy sernik

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 200 gramów
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
jajka 1 sztuk
ser mielony 800 gramów
cukier 7 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
śmietana 350 mililitrów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
rum 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać 5 łyżek cukru i cukier waniliowy, żółtka i jajko, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na 30 min do lodówki.
Masa serowa: twaróg utrzeć z 7 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, 3 jajkami. 3 łyżki śmietany odlać, a resztę wlać do masy setowej i ponownie utrzeć. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do rondelka, wlać odłożoną śmietanę i podgrzać, mieszając. Przelać do masy serowej, wlać rum i starannie wymieszać.
Wylepić ciastem dno i boki średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 70 min. Pozostawić sernik w piekarniku, a gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: marzeniew

Data: 2009-04-29

sernik do wykonania nie jest tak trudny. Wszystko zależy od sera

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER