Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka tortowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 1 szklanek
margaryna 1 kostek
śmietana 3 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
jabłka 1,5 kilogramów
galaretka cytrynowa 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier puder 0,75 szklanek
mleko 1,5 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
rum 2 - 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, szklankę cukru, śmietanę, jajka, miód oraz sodę, posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy i kolejno upiec je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, smażyć z 2 łyżkami cukru ok. 10 min, mieszając. Dodać 4 łyżki gorącej wody i galaretkę. Wymieszać, wyłożyć na ostudzony dolny placek i przykryć środkowym.
Krem: ugotować budyń na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem(0,75 szklanki) na puch, ucierając, dodawać porcjami zimny budyń i rum.
Środkowy placek posmarować kremem, przykryć 3 plackiem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Rum można zastąpić aromatem rumowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER