Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Gulasz po mazursku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina bez kości 600 gramów
włoszczyzna 250 gramów
ziemniaki 600 gramów
ogórki kwaszone 200 gramów
mąka 20 gramów
smalec 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Zagotować w garnku 2 szklanki wody, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Odcedzić. Do rondla włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na tłuszczu oraz pokrojone w kostkę mięso i ziemniaki, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone na półplasterki ogórki oraz warzywa z wywaru (bez pora), dodać sól i pieprz. doprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Uwagi:

Smalec można zastąpić olejem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER