Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Żeberka z gruszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1 kilogramów
keczup 2 - 3 łyżek stołowych
kompot z gruszek 0,75 litrów
olej 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, posmarować keczupem, odstawić na 2h. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Wlać zalewę z kompotu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a sos częściowo odparuje. Kilka minut przed końcem duszenia dodać gruszki pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Gotowe żeberka przełożyć na półmisek. Jeżeli sos będzie za rzadki, doprawić go kromką startego suchego razowca lub łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością zimnej wody i zagotować. Polać żeberka sosem lub podawać go w sosjerce. Serwować z ryżem doprawionym na ostro i surówką z kwaszonej albo słodkiej kapusty z marchewką i porem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER