Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Śledzie korzenne w oleju

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 210 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet śledziowy 6 - 8 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz 1 łyżek deserowych
gorczyca 0,5 łyżek deserowych
ziarno jałowca 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
olej 0,5 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk

Wykonanie:

Do sporej miski wlać zimną wodę i włożyć filety, żeby się wymoczyły. Próbować od czasu do czasu kawałeczek fileta, by stwierdzić, czy jest już dobrze wymoczony (można przyspieszyć proces moczenia, kilka krotnie zmieniając wodę). Przyprawy dobrze utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Oczyszczone cebule pokroić w plastry. Do małego słoika wlać olej i sok z cytryny, zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć. Wymoczone sledzie starannie osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w dzwonka. W półlitrowym słoiku typu twist układać warstwami śledzie, posypując je przyprawami i przekładając cebulą. Na koniec zalać wszystko przygotowanym sosem, zakręcić i na 2-4 dni wstawić do lodówki. Przed podaniem wyjąć śledzie z zaprawy, ułożyć w salaterce, polać świeżym olejem (4 łyżki) i posypać świeżo posiekaną cebulą. Podawać z pieczywem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER