Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Karp gotowany w mleku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
mleko 3 szklanek
cebula 2 sztuk
olej 1/3 szklanek
liść laurowy 2 sztuk
pieprz - ziarno 5 sztuk
przyprawa jarzynowa 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Sprawioną rybę podzielić na 2 płaty, usunąć wszystkie ości i skórę. Mięso pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą jarzynową, ułożyć w płaskim naczyniu. Cebule drobno posiekać, posypać rybę, polać olejem i odstawić na 30 min. Przełożyć rybę do rondla, dodać pieprz, pokruszony liść laurowy i zalać gorącym mlekiem. Gotować pod przykryciem 10-15 min.
Sos: z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją 2 szklankami wywaru z ryby, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zagotować, wymieszać z posiekaną natką.
Ugotowana rybę przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub puree i surówką z białej kapusty, pora i marchewki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER