Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Biszkoptowa fantazja

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
biszkopty 350 gramów
dżem czereśniowy 4 łyżek stołowych
gruszki konserwowe 500 gramów
zalewa z gruszek 400 mililitrów
wódka czysta 100 mililitrów
mleko 2 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
masło 100 gramów
żółtka 3 sztuk
czekolada gorzka 250 gramów
woda przegotowana gorąca 250 mililitrów
śmietana kremówka 1 szklanek
jogurt naturalny 1 szklanek
wiórki czekoladowe według uznania
kakao według uznania

Wykonanie:

Ugotować budyń słodzony na mleku z dodatkiem masła, a gdy trochę przestygnie, zmiksować go z żółtkami.
Polewa: posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszając powoli wlewać gorącą wodę. Przestudzić.
Dno 10 - 12 pucharków wyścielić biszkoptami, rozsmarować dżem, polać zalewą z gruszek wymieszaną z wódką. Rozłożyć gruszki pokrojone na cząstki, przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Przykryć pucharki i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem polać jogurtem wymieszanym z ubitą śmietaną. Udekorować wiórkami czekoladowymi i oprószyć kakao.

Uwagi:

Biszkopty - małe, okrągłe.
Dżem czereśniowy można zastąpić dżemem pomarańczowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER