Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Poznańskie szare kluchy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
mączka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
kapusta kiszona 1 kilogramów
boczek wędzony 250 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy trzemy na tarce o drobnych oczkach następnie zawijamy w płócienną ściereczkę wyciskamy nadmiar soku dodajemy jajka.Sok z ziemniaków odstawiamy w naczyniu gdy oddzieli się z nich na dnie naczynia biały osad zlewamy sok a mączkę dodajemy do ciasta ziemniaczanego oraz 3 łyżki mączki ziemniaczanej.Odstawiamy ciasto na 20 minut.W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, łyżką dzielimy kluseczki i wrzucamy do garnka gotujemy tak długo aż kluseczki wypłyną na wierzch garnka.Kiszoną kapustę gotujemy, boczek kroimy w drobną kosteczkę smażymy na oliwie.Kluski podajemy z kiszoną kapustą polane (skrzyczkami)skwarkami z boczku.

Autor: hanah30

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: iza

Data: 2012-10-17

uuuuuuuuuu dzisiaj robie mniam mniam

Autor: nacia

Data: 2011-09-21

mmmmmm uwielbiam kluchy z kapustą!!! trochę pracochłonne są ale warto je zrobić. Ja troszeczkę inaczej robię. rozsiałam ten przepis w zachodniej części Polski ludzie są zachwyceni tym wcześniej nawet o tej naszej regionalnej potrawie nie słyszeli..

Autor: Karolina

Data: 2010-05-22

Kluski to potrafa moje dziecinstwa i teraz rowniesz....Kluski to cos pysznego jest...Polecam wszystkim;)

Autor: lolek

Data: 2009-11-11

To jest jedno z 3 ulubionych dań mojego dzieciństwa.Zawsze przy kluchach mam wizję mojej mamy krzątającej się w kuchni.Mogłem się zajadać kluchami tak jak teraz pizzą.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER