Użytkowników online: 16
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Ser topiony-smażony

Opis:

Nie tylko poznańskie pyry ale ten ser też jest regionalną potrawą,choć mniej znana.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
stary biały ser 75 dekagramów
soda kuchenna 3-4 łyżek stołowych
masło 1/4 kostek
sól według uznania
jajko 1 sztuk
kminek według uznania

Wykonanie:

Stary biały ser kruszymy drobniutko,mieszamy z sodą dokładnie.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni,co jakiś czas mieszamy widelcem.Gdy ser zrobi się szklisty i nie będzie białych gródek możemy go smażyć.Do garnka wlewamy wodę gotujemy przykręcamy gaz.Na garnek stawiamy miseczkę metalową wrzucamy tłuszcz masło lub margarynę gdy się roztopi dodajemy ser sól kminek, cierpliwie mieszamy tak długo aż ser nabierze ciągnącej konsystencji zdejmujemy z garnka odczekajmy trochę aby przestygło roztrzepujemy jajko mieszamy z serkiem dokładnie jeszcze raz na garnek z wodą mieszamy,gdy zrobi się bardziej twardy.Gotowe teraz tylko przełożyć do innego naczynia aż ostygnie

Uwagi:

Kiedy ser będzie się kisił to niestety śmierdzi radzę wybrać takie miejsce gdzie zapach nikomu nie będzie przeszkadzał.Do smażenia
można dodać smażone pieczarki cebulkę czosnek ale z kminkiem jest najbardziej znany.

Autor: hanah30

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: hanah30

Data: 2009-09-07

soda kuchenna 3-4 łyżeczki (pomyłka)

Autor: iza.b14

Data: 2009-04-28

Cieszę się,że znalazłam ten przepis.Moja babcia robiła taki ser i bardzo mi smakował.To było tak dawno temu.Myślę,że dzięki temu przepisowi też będę mogła zrobić taki pyszny.Dzięki pozrawiam.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER