Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Pieczony kurczak

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pieczarki 250 gramów
wino czerwone 160 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
masło 40 gramów
oliwa z olwek 1 łyżek stołowych
kurczak 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
pomidory 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
bazylia według uznania

Wykonanie:

Mięso z kurczaka wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać masło i oliwę , podsmażyć na złoty kolor. Złotego kurczaka wyjąć po około 15 minutach i ostudzić, do rondla dodać czosnek i cebulkę pokrojoną w talarki, podsmażyć,dodać pomidory z sosem, wino, bazylię i nać pietruszki , przyprawić. Dodać mięso. Piec około godziny w 150-170 stopniach C. Po tym czasie dodać grzyby pokrojone w talarki i dusić do miękkości mięsa i wyparowania wody z grzybów.

Uwagi:

Kurczak najlepiej jak będzie bez kości.
Pomidory z puszki pokroić w kosteczkę. Można dodać do tego czerwoną lub zieloną paprykę.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-30

mniam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER