Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Domowe mordoklejki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 50
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko skondensowane słodzone 410 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
herbatniki 200 gramów
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
wiórki kikosowe 100 gramów

Wykonanie:

Mleko, kakao i masło podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić. Dodać połamane herbatniki, opłukane rodzynki i grubo posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć do małej płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać i wstawić do lodówki na 20 minut. Po czym wyłożyć i pokroić na niewielkie kwadraciki. Każdy kwadracik obtaczać w wiórkach kokosowych i ponownie wstawić na kilka minut do lodówki. Przechowywać w lodówce.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryną, a herbatniki biszkoptami.
Mleko słodzone można zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym + 1/2 szklanki cukru.
Te mordoklejki można tęż zrobić bez rodzynek i orzechów.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER