Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka mamy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Cynamon 1 łyżek deserowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
jabłka prażone 1 litrów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
smalec 1 łyżek stołowych
margaryna 0,5 kostek
mąka 2,5 szklanek

Wykonanie:

Ciasto: przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, smalcem, proszkiem do pieczenia, cukrem(0,5), cukrem waniliowym, śmietaną i żółtkami, po czym szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części.
Większą częścią wylepić dno i boki średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Mniejszą część włożyć na godzinę do zamrażalnika. Sparzone, osączone rodzynki wymieszać z jabłkami i cynamonem. Wyłożyć jabłka do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Margarynę można zastąpić masłem.
Zamiast gotowej masy jabłkowej ze słoika można też użyć 1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. Do ciasta należy dać duży słoik gotowych jabłek.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER