Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Japońska szarlotka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mielony suchy mak 1 szklanek
masło 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
jabłka winne 1 kilogramów
aromat rumowy według uznania
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych

Wykonanie:

Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.

Uwagi:

Jeśli nie mamy mielonego maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do kawy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Jasmin

Data: 2010-12-03

Bogactwo witamin i minerałów pod pyszną postacią

Autor: pat

Data: 2009-08-21

Ciasto super! Takie lekkie dla brzuszka ;) smak nietypowy, ale bardzo polecam :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER