Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Wieprzowina a la dzik

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 łyżek stołowych
marmolada głogowa 2 łyżek stołowych
goździki 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
ziarenka pieprzu 10 sztuk
ziarenka jałowca 20 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
skórka otarta z cytryny 0,5 sztuk
wino biale wytrawne 0,5 szklanek
ocet winny 0,5 szklanek
sól według uznania
cebula 2 sztuk
jałowiec mielony 0,5 łyżek deserowych
margaryna 2 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
wieprzowina bez kości 1,5 - 2 kilogramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
bulion 1 szklanek

Wykonanie:

Marynata: wymieszać ocet z winem, skórką otartą i sokiem z połowy cytryny, cukrem, ziarnkami jałowca, pieprzu, ziela angielskiego, goździkami, dodać liść laurowy i zagotować.
Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym rondelku stopić łyżkę margaryny, wymieszać z jałowcem, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 100min, skrapiając przecedzoną marynatą.
W rondelku rozgrzać drugą łyżkę margaryny, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i dotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni przetarty przez sito i marmoladę, dokładnie wymieszać.
Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać sosem, wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.

Uwagi:

Marmoladę głogową można zastąpić marmoladą śliwkową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER