Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Wielkopolska golonka z kapustą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonki wieprzowe 4 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
kapusta kiszona 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
smalec 3 łyżek stołowych
ziarenka pieprzu 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
ziarna jałowca 5 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
jałowiec mielony 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania

Wykonanie:

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, opłukać ją na sicie zimną wodą i odsączyć. Zagotować wywar z włoszczyzny z dodatkiem soli, ziela, pieprzu, jałowca i listka laurowego. Ogolone lub opalone golonki umyć, włożyć do gotującego się wywaru, gotować 1h. Kapustę posiekać, wymieszać z roztartym z solą czosnkiem i mielonym jałowcem. w żeliwnym garnku rozgrzać smalec, podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kapustę, na niej ułożyć golonki i zalać 2 szklankami przecedzonego wywaru. Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu ok. 2h. Podawać z ziemniakami z wody lub chlebem, z dodatkiem grochu i musztardy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER