Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Prowansalskie kotlety schabowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kotlety schabowe 4 sztuk
pieczarki 50 gramów
cebula 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
smalec 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
przecier pomidorowy 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
tymianek 1 szczypta
cukier 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania
wino wytrawne białe 1 szklanek

Wykonanie:

Umyte, osuszone kotlety rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem i tymiankiem, zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, a na smalcu usmażyć usmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone pieczarki, oprószyć mąką, skropić wodą i chwilę dusić. doprawić solą i pieprzem, wlać w8ino, przełożyć do kotletów i dusić razem pod przykryciem. Po ok. 30 min dodać przecier pomidorowy, delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chwilę dusić razem. Podawać z ryżem lub bakłażanami po prowansalsku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER