Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pączki waniliowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 100
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 1 kilogramów
drożdże 100 gramów
cukier 100 gramów
mleko 2 szklanek
masło 100 gramów
żółtka 7 sztuk
jajko 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka otarta z pomarańczy 1 sztuk
rum 100 mililitrów
laska wanilii 0,5 sztuk
aromat rumowy 2 - 3 krople
konfitura z róży 1 sztuk
smalec 1 - 1,5 kilogramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąkę. Pokruszone drożdże wsypać do kubka, dodać 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie stopić masło w rondelku, zdjąć z ognia i ostudzić. Mikserem utrzeć żółtka i całe jajko z resztą cukru i szczyptą soli. Nie dosypywać więcej cukru ( powoduje szybsze przypalanie się ciasta w czasie smażenia). Skórkę pomarańczową przelać wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem. Gdy rozczyn drożdży podwoi objętość, wlać go w zrobione w mące wgłębienie. Dodać utarte żółtka, prawie całe mleko, połowę alkoholu, skórkę pomarańczową, utartą wanilię i aromat, wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa będzie za sucha, wlać resztę mleka i wyrabiać tak długo, aż przestanie się lepić. Wlać letnie masło i wgnieść je w ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. W tym czasie wymieszać konfiturę z pozostałym alkoholem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną przykryć i pozostawić w misce, drugą przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, nakładać na środek każdego pół łyżeczki nadzienia i zlepiać ciasto tak, by powstała kulka. Układać pączki w sporych odstępach ( będą rosły) sklejeniem do dołu, na stolnicy wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. To samo zrobić z resztą ciasta.
Rozgrzać w rondlu 2/3 tłuszczu. Sprawdzić, czy ma dobrą temperaturę: jeśli wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypływa i ładnie się rumieni, ostrożnie włożyć pierwszą partię wyrośniętych pączków. Powinny pływać luźno, bo trochę urosną podczas smażenia. Podważać pączki widelcem by sprawdzić, czy od spodu się zrumieniły, odwracać je i rumienić z drugiej strony. Przed smażeniem kolejnej partii dołożyć do rondla trochę świeżego tłuszczu. Usmażone pączki przekładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Mąkę tortową można zastąpić mąką krupczatką, a rum winiakiem.
Konfiturę z róży można zastąpić konfiturą z moreli lub wiśni albo powidłami śliwkowymi.
Do smażenia można użyć samego smalcu lub wymieszać smalec z olejem w proporcji 2:1.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Miska

Data: 2009-02-18

Becia bardzo lubię pączki i proszę cię jak tylko będiesz miała nowy przepis proszę opublikuj go.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER