Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pączki warszawskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 100
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 900 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 100 gramów
konfitura z róży 250 gramów
marmolada 450 gramów
migdały obrane 50 gramów
skórka otarta z cytryny 1 sztuk
żółtka 15 sztuk
cukier puder 500 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
skórka pomarańczowa 150 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
smalec 3 kilogramów

Wykonanie:

Rozczyn: do miski wlać lekko podgrzane mleko, w kruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i wymieszać. Dodać 1/4 ilości mąki, wyrobić na jednolitą masę, oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: zmiksowaną konfiturę z płatków róży wymieszać z marmoladą i zmielonymi migdałami oraz skórką cytrynową.
Ciasto zacząć robić, gdy rozczyn po naciśnięciu dłonią lekko się zapadnie. Na małym ogniu podgrzać żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas mieszając - powinny być lekko ciepłe. Wlać je do rozczynu, dodać skórkę pomarańczową, sól i resztę mąki i cukru. wyrobić gładkie ciasto, nakryć miseczkę i odstawić w chłodne miejsce.
Utrzeć masło tak, by miało konsystencję gęstej śmietany, dodać do ciasta i wyrabiać, aż składniki się połączą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Nabierać łyżką równe porcje ciasta, formować z nich krążki na stolnicy oprószonej mąką, pośrodku układać nadzienie. Sklejać ciasto w kulki i układać na stolnicy sklejoną stroną do dołu. Sprawdzić, czy tłuszcz jest dość gorący, wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić, smażyć pączki partiami. Powinny s3wobodnie pływać. Gdy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Gorące pączki posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER