Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Faworki domowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 60
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
smalec 500 gramów
śmietana 5 - 10 dekagramów
spirytus 25 mililitrów
sól 1 szczypta
cukier puder 30 gramów
żółtka 3 sztuk
masło 1 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznania

Wykonanie:

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę, po czym wybijać je wałkiem, aż utworzą się pęcherze. Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać z nich paski. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto, osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Uwagi:

Smalec do smażenia można zastąpić olejem. Śmietana najlepiej będzie pasować gęsta. Cukier puder należy wymieszać z cukrem waniliowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER