Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Smażone śledzie aromatyczne

Opis:

Zawsze chwalono tę potrawę robiłam je bardziej na ostro lub łagodnie z przecierem pomidorowym też dobre.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śledzie 1 kilogramów
mąka 150 gramów
olej 1 szklanek
ocet 6% 1 /2 szklanek
bułka tarta 1/2 szklanek
jajka 4 sztuk
woda 4,5 szklanek
ocet 6% 1,5 szklanek
cukier 2,5 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
pieprz ziarenka 7 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
jałowiec 3-4 sztuk
kolendra 5 sztuk
liść laurowy 3-4 sztuk
gorczyca 1 łyżek deserowych
estragon 0,5 łyżek deserowych
rozmaryn 0,3 łyżek deserowych
cebula 1 gramów
vegeta 0,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Śledzie pokroić na kawałki takie jak chcemy, posolić.Obtoczyć w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju według uznania mocno zrumienić lub nie.Usmażone odłożyć na bibułą aby odciekły od tłuszczu i ostygły. Cebulę pokroić w piórka. Z wody,octu i przypraw zagotować marynatę wraz z cebulką 3 minuty. Układać usmażone śledzie w miseczce zalać zalewą po 24h są gotowe do spożycia.Można też ułożyć śledzie w słoikach zalać gorącą zalewą zakręcić pokrywkę słoik odwrócić. Tak przygotowane mogą postać w lodówce nawet do 6-ciu tygodni.

Uwagi:

Śledzie muszą być chłodne przy zalewaniu, bo potem się nie rozpadają.

Autor: hanah30

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER