Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Keks mamy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1 kostek
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
rum 50 mililitrów
orzechy włoskie posiekane 150 gramów
rodzynki 100 gramów
figi 100 gramów
daktyle 100 gramów
morele suszone 100 gramów

Wykonanie:

Keks należy upiec 4-5 dni przed terminem podania. Sparzone rodzynki zalać rumem. Figi i daktyle przelać na sitku wrzątkiem, osaczyć. Orzechy lekko zrumienić na patelni. Bakalie pokroić w kostkę. Rodzynki osączyć, rum zachować.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać, cukier waniliowy i po jednym jajku. Wlać zimne mleko, rum i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać. Wymieszane bakalie oprószyć mąką. Domieszać je do ciasta. Wypełnić ciastem 2 keksówki długości ok. 30 cm posmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić, wyjąć z foremek, owinąć w czyste ściereczki, włożyć do plastikowych torebek i odłożyć w chłodne miejsce.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER